Orkide Toprağı Hangi Ağaç Kabuğu?
Perlit; Hafif, bol gözenekli, iyi su tutan ve hiç bozunmayan bir malzemedir. Orkide fideleri ve epifitik orkideler için kullanılır. Çam Kabuğu; Yavaş ayrışan havadar bir malzemedir. Duruma göre çeşitli boyutlarda kullanılır.
Contents
- 1 Orkide toprağı olarak hangi ağaç kabuğu kullanılır?
- 2 Orkide toprağı yerine ne kullanılır?
- 3 Orkide hangi ağaçta yetişir?
- 4 Orkideye normal toprak konulur mu?
- 5 Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
- 6 Orkide cam saksıda olur mu?
- 7 Orkide saksısına ne konur?
- 8 Lecat kil Bilyesi ne işe yarar?
- 9 Orkide hangi ormanda yetişir?
- 10 Orkide doğada nasıl yetişir?
- 11 Orkide nasıl ortamda yetişir?
- 12 Iyi orkide toprağı nasıl olmalı?
- 13 Orkide toprak değişimi ne zaman yapılır?
- 14 Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
Orkide toprağı olarak hangi ağaç kabuğu kullanılır?
Genellikle yosun, hindistancevizi kabuğu veya perlit ile birlikte farklı kabuklar içerir. Kullanılan kabuklardan bazıları sekoya kabuğu, Douglas köknar kabuğu veya Osmuda ağacı kabuğu içerir.
Orkide toprağı yerine ne kullanılır?
Orkidelerde sıradan bahçe topraklarından kullanılmaz. Bu çiçeğin özelliğine göre hazırlanan saksı harçlarına yani topraklarına özel karışımlar eklenir. Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır.
Orkide hangi ağaçta yetişir?
Orkide ağacı, Çin ve Hindistan kökenli bir bitki türüdür. Küçük yapıya sahip bu ağaç kısa gövdeli ve yapraklarını döken bir ağaçtır. İlkbaharda çiçeklenen orkidenin yetiştirilme ortamı çok önemlidir.
Orkideye normal toprak konulur mu?
Orkide, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.
Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Orkide cam saksıda olur mu?
Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur.
Orkide saksısına ne konur?
Evet, bildiğiniz buzdan söz ediyoruz. Eğer orkide toprağınız sıcaklarda sık sık kuruyorsa birkaç parça buzu alıp orkide saksısına, toprağın üzerine yerleştirin. Buz yavaş yavaş eriyip etki edeceğinden, toprak daha uzun süre nemli kalacaktır.
Lecat kil Bilyesi ne işe yarar?
·LECAT seracılık, sebze yetiştiriciliği, fidecilik, çiçekçilik, peyzaj ve topraksız tarım ortamında kullanılan ideal bir malzemedir. ·LECAT tanelerinin içerisinde büyük oranda hava boşluğu olduğu için toprak içinde havalanma ve su geçirgenliğini yüksek oranda tutar. Topraktan buharlaşma ile su kayıplarını azaltır.
Orkide hangi ormanda yetişir?
Orkide genel olarak sera ve salonlarda yetiştirilmektedir. Afrika, Orta Asya gibi bölgelerin yanı sıra bazı türleri de Kıbrıs kesimlerinde kaliteli ve iyi bir şekilde yetişmektedir. Eğer evde iyi bir şekilde orkide yetiştirilmek isteniyorsa bu mümkündür.
Orkide doğada nasıl yetişir?
Bu çiçek ılıman iklimleri seviyor. Hafif serin olan bir rüzgar bile orkidenin yetişmesini önleyen bir unsura dönüşebiliyor. Orkidenin en kolay yetiştiği ya da iklimini en çok sevdiği yer ise Tanzanya oluyor. Bu bölgede orkide yetiştiriciliği adeta bir tarım şekline dönüşmüş durumda.
Orkide nasıl ortamda yetişir?
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Doğu cepheye bakan yerlerde daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephede de büyüyebilirler ancak bir perde ile korunmaları sağlıklı olur.
Iyi orkide toprağı nasıl olmalı?
Doğal orkide toprağı içerisinde yer alan ve bitkinin en iyi koşullarda yetişmesini sağlayan karışımlar sayesinde, istenilen verim elde edilmiş olur. Bu topraklarda bulunan en önemli özellik, su ve hava geçirme düzeyinin oldukça yüksek olmasıdır. Torflu orkide toprağı bu özellikleri ile sıklıkla tercih edilir.
Orkide toprak değişimi ne zaman yapılır?
Bir orkidenin ideal saksı ve toprak değişimi çiçek açtıktan sonraki zamandır. Çiçeklerin açması ve yeni büyümeye başlamasının ardından toprak değişimi yapılabilir. Fakat bu durum her gerçekleştiği zaman yapılmamalıdır. Genellikle 18 ay ile 24 ay arasında toprak değişimi yapılabilir.
Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
Saksı Tercihi
Orkidenin bulunduğu saksı, fazla suyun atılabilmesi için delikli olmalı. Hatta bu drenaj delikleri diğer bitki saksılarının aksine sadece tabanda değil yanlarda da olursa daha iyi olur. Ayrıca söz konusu çiçekler orkide olduğu zaman şeffaf saksılar da tercih edebilirsiniz.