Orkide Nasıl Toprak Sever?
Orkide kökleri hava ve su geçirgenliği fazla olan topraklarda gelişimlerini daha sağlıklı olarak sürdürürler. Ayrıca orkide kökleri vasıtasıyla da fotosentez yapan bir bitki olması sebebiyle köklerin de bir miktar ışık alması genellikle daha olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Contents
- 1 Orkide saksı değişimi nasıl yapılır?
- 2 Hangi orkideler için Saksı toprağı kullanılır?
- 3 Orkide nasıl çoğaltılır?
- 4 Peki, orkide saksı değişimi nasıl yapılır?
- 5 Orkideye normal toprak konulur mu?
- 6 Orkide toprağına ne konur?
- 7 Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
- 8 Çiçek açmış orkidenin toprağı değişir mi?
- 9 Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
- 10 Orkide Torfu nedir?
- 11 Lecat kil Bilyesi ne işe yarar?
- 12 Orkide ne iyi gelir?
- 13 Orkide kil Bilyesi ne işe yarar?
- 14 Orkide için saksı nasıl olmalı?
- 15 Saksı dibine ne konur?
- 16 Orkide neden seffaf saksı?
- 17 Kırılan orkide dalina ne yapılmalı?
- 18 Orkide saksı değişimi ne zaman olur?
- 19 Ölmüş orkide nasıl canlanır?
Orkide saksı değişimi nasıl yapılır?
Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Orkide de saksı değişimi önemlidir, orkidenin büyüklüğüne göre saksı tercih edilmelidir. Genelde 2 seçenek saksı bulunmaktadır, orta boy ve büyük boy olarak. Saksı değişiminde önce saksıyı bu şekilde sıkarak, orkide köklerinin gevşemesini sağlıyoruz. Çok fazla dağılmadan
Hangi orkideler için Saksı toprağı kullanılır?
Orkide toprağı olarak tarif edilmesine karşın karasal orkideler dışında hiçbir orkide türünde sıradan saksı toprağı veya bahçe toprağı kullanılmaz. Orkide toprağından kasıt orkideler için özel olarak hazırlanan saksı karışımlarıdır.
Orkide nasıl çoğaltılır?
Orkide Nasıl Çoğaltılır? Orkideleri boğumları şu çiçek açan dalın üzerindedir, bunlara göz de deriz, 1-2- 3üncü boğumun hafif üzerinden çapraz kesilmesi gerekmektedir. Kestikten yaklaşık 2 ay içerisinde 3üncü gözün üstenden çoğunlukla çiçek çıkarır, ancak 2inci boğumdan da çiçek çıkarma ihtimali vardır.
Peki, orkide saksı değişimi nasıl yapılır?
Orkide saksı değişimi, orkidenin durumuna göre karar verilmeli orkidenin yaprak sayısı arttığında ve saksı orkideyi artık taşıyamaz hale geldiğinde orkidenin saksısının değişim zamanı gelmiş demektir. Bir büyük boy şeffaf saksı ile değişim yapılmalı ve saksı değiştiğinde orkide daha fazla çiçek verecektir. Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Orkideye normal toprak konulur mu?
Orkide, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.
Orkide toprağına ne konur?
Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır. Bunların yanı sıra Hindistan cevizi lifleri, ezilmiş şişe mantarı, köpük de yer alır. Bu toprağı hazırlatabileceğiniz gibi, kendiniz de evinizde hazırlayabilirsiniz.
Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
Saksı Tercihi
Orkidenin bulunduğu saksı, fazla suyun atılabilmesi için delikli olmalı. Hatta bu drenaj delikleri diğer bitki saksılarının aksine sadece tabanda değil yanlarda da olursa daha iyi olur. Ayrıca söz konusu çiçekler orkide olduğu zaman şeffaf saksılar da tercih edebilirsiniz.
Çiçek açmış orkidenin toprağı değişir mi?
Bir orkidenin ideal saksı ve toprak değişimi çiçek açtıktan sonraki zamandır. Çiçeklerin açması ve yeni büyümeye başlamasının ardından toprak değişimi yapılabilir. Fakat bu durum her gerçekleştiği zaman yapılmamalıdır. Genellikle 18 ay ile 24 ay arasında toprak değişimi yapılabilir.
Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Orkide Torfu nedir?
Orkide torfu ; iç mekan ve bahçe ile balkonda yetiştirdiğiniz tüm orkide çeşitlerin yıl boyunca kullanılabilir. yüksek nem tutma kapasitesine ve geçirgen bir yapıya sahiptir. özel bileşimler ile geliştirilmiş, kullanıma hazır ve stril bir üründür.
Lecat kil Bilyesi ne işe yarar?
·LECAT seracılık, sebze yetiştiriciliği, fidecilik, çiçekçilik, peyzaj ve topraksız tarım ortamında kullanılan ideal bir malzemedir. ·LECAT tanelerinin içerisinde büyük oranda hava boşluğu olduğu için toprak içinde havalanma ve su geçirgenliğini yüksek oranda tutar. Topraktan buharlaşma ile su kayıplarını azaltır.
Orkide ne iyi gelir?
* Genel sulama kuralı olarak orkideleri kışın haftada 1 kez yazın ise haftada 1-2 kez sulamanızı tesviye edilir. Bunun için daldırma yöntemini kullanmanız tüm toprağın yeterli suyu emmesi açısından en iyi yöntemdir. *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
Orkide kil Bilyesi ne işe yarar?
*Kil bilyesi köklerin hava almasını sağlar, kök çürümelerinin önlenmesine yardımda bulunur.
Orkide için saksı nasıl olmalı?
Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur.
Saksı dibine ne konur?
Çiçek saksılarının dibine topraktan önce bir parça sünger koyarak drenaj sağlayabilir ve toprağın hava alarak çiçekleriniz daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.
Orkide neden seffaf saksı?
Orkideler epifit bitki türleridir. Bu sebeple yapraklarının olduğu gibi köklerinin de ışığa ihtiyacı olmaktadır. Bu cins orkidelerde şeffaf saksı kullanımı bitkinin köklerinin ışık görmesine olanak sağlayacak ve orkidemizin sağlıklı yetişmesine yardımcı olacaktır.
Kırılan orkide dalina ne yapılmalı?
Orkide Phalanopsis
- Kırılan yeri hemen bez yara bandıyla tam birbirine değecek şekilde üstüste getirip bantlayın
- her gün bez yara bandın tam üzerine içme suyu dolu spreyle su püskürtün dalı daima nemli kalmalı
- Bir hafta boyunca hergün bantı ıslatın daha sonra 3 günde bir yeterli.
Orkide saksı değişimi ne zaman olur?
Orkide saksı değişimi çoğunlukla çiçeklenme sonrası ve ilkbaharda orkidelerin büyüme evresine girdiği dönemde yapılmalıdır.
Ölmüş orkide nasıl canlanır?
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.