Lale Nasıl Yetiştirilir?
Lale Yetiştirme. Lale çiçeği doğrudan ışık almayı sevmez, dolaylı ışıktan faydalanır. Saksıda yetiştirecekseniz 15 santim derinliğinde bir saksı tercih etmelisiniz. Lale soğanını saksının derinliğine göre 5 santim kısa olmasına dikkat edin.
Tüm soğanlı çiçekler gibi lale de iyi drenaja sahip toprakta ve saksıda daha verimli olur. Eğer dikim için saksı kullanılacaksa birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Lale soğanı kendisinin 2-3 katı kadar toprakla örtülmelidir. Ayrıca kök gelişimi için de yeterli yere sahip olmalıdır.
Contents
- 1 Lalenin nasıl yetişir?
- 2 Lale çiçeği kaç günde bir sulanır?
- 3 Lalenin büyüme aşamaları nelerdir?
- 4 Lale dikimi nasıl yapılır?
- 5 Lale her sene açar mı?
- 6 Lale toprağı nasıl olmalı?
- 7 Lale vazoda nasıl bakılır?
- 8 Lale çiçeği güneşi sever mi?
- 9 Lale Solunca ne yapılır?
- 10 Lale kaç derecede yetişir?
- 11 Lale çiçeği nerede yetişir?
- 12 Lale çiçeği nasıl bir çiçektir?
- 13 Lale soğanı ne zaman nasıl dikilir?
- 14 Lale soğanı kaç günde çıkar?
- 15 Lale hangi mevsimde yetişir?
Lalenin nasıl yetişir?
Lale doğrudan güneş ihtiyacı duymayan bir bitkidir. Lale soğanlarının ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Toprağın 20 cm derinliğine soğanlar ekilmelidir. Eğer saksıda ekim yapmayı düşünüyorsanız 10 cm derinlik sizin için yeterli olacaktır.
Lale çiçeği kaç günde bir sulanır?
Lale çiçeği, yazın haftada iki kere saksı üstten sulanmalıdır. Yazın Sulama tekniğinde haftayı 2 ye böldüğü için Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir.
Lalenin büyüme aşamaları nelerdir?
1- Toprak işleme sonbaharda köklerin rahatlıkla gelişerek geniş alana yayılmasını sağlar. İlkbaharda Laleler Böylece bitki sonraki yıl ilkbaharda kuvvetli gelişme olanağı bulur. 2- İşlenerek gevşeyen toprakta mikroorganizma faaliyetleri çok daha iyi olur. 3- Gevşek bünyeli topraklarda yağmur suya kolaylıkla nüfus eder.
Lale dikimi nasıl yapılır?
Lale soğanını dikerken 10-15 cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.
Lale her sene açar mı?
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar.
Lale toprağı nasıl olmalı?
Lale hemen hemen her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilir. Ancak çiçeklerin daha gösterişli ve bitkinin daha sağlıklı olması için optimum toprak yapısı; taşsız, kumlu – tınlı ve kireçsiz olmalıdır. Toprağın pH aralığı 6.5 – 7.0 arasında olması istenir.
Lale vazoda nasıl bakılır?
Bol Bol Sulayın. Laleler, suyu en çok seven çiçeklerden. Özellikle soğuk ve tatlı su ile beslediğiniz laleleriniz her daim canlı kalır. Eğer lalelerinize bir vazoda bakmayı tercih ediyorsanız sulayacağınız zaman vazonun ya da saksının dörtte üçünü suyla doldurabilirsiniz.
Lale çiçeği güneşi sever mi?
Laleler güneş ister ancak aynı zamanda soğuk toprağa da ihtiyaç duyar.
Lale Solunca ne yapılır?
Yaprakların kahverengileşip kurumaya solmaya başladığı zaman sulamanın kesilmesi gereklidir. Son aşamada çiçek tohumları oluşmadan önce kafalarını kesiniz. Daha sonra, yapraklar da tamamen solunca soğanları sökerek temizleyiniz.
Lale kaç derecede yetişir?
*Lale bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Lale çiçeği nerede yetişir?
Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur. Ülke sınırları dışında ise Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya ülkelerinde de yetişmektedir.
Lale çiçeği nasıl bir çiçektir?
Lale çiçeği, Osmanlı zamanında bir döneme isim veren çiçeklerdendir. Asil görünümlü, zarif duruşlu bir çiçektir. Soğanlı bitkilerden biri olan lale, pek çok renkte saksılarda yerini alır. Bitki yetiştirme konusunda hevesi olan kişilere önerilen çiçeklerden biri de lale çiçeğidir.
Lale soğanı ne zaman nasıl dikilir?
Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde ise Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Yaz soğanları ise Mart -Haziran ayları arasında dikilebilir.
Lale soğanı kaç günde çıkar?
Lale Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
Lale hangi mevsimde yetişir?
Lale soğanları türlerine bağlı olarak Eylül – Kasım aylarında dikimleri yapılır. Çiçeklenme zamanı olarak da yine türlere bağlı olarak Şubat – Mayıs aylarıdır.