Ters Lale Soğanı Nasıl Çoğaltılır?

Ters Lale Soğanı Nasıl Çoğaltılır?

Lale soğanları çeşitlere göre Eylül ile birlikte Mart ayının ilk haftasına kadar dikebilirsiniz. Bahçenizde lale soğanlarını ekerken ilk yapmanız gereken çiçek soğanı çukurunu 10-15 cm yükselikte ve lale soğanın çapından biraz daha geniş olacak şekilde çukuru açmanızdır. Çukurlar arası mesafe 3-5 cm arasında olabilir.

Lale nasıl Köklendirilir?

Soğanların üzeri toprakla doldurulur ve yine hafifçe sulanır. Lalenin gelişiminde soğuklama en önemli aşamadır. Dikimden sonra balkonunuzun soğuk ve loş bir yerinde, toprağı sürekli nemli tutularak bahar aylarını beklemesi gerekir. Kök gelişimi bu evrede gerçekleşir.

Ters lale soğanı nasıl dikilir?

Saksı derinliği yani saksının boyu en az 30cm olmalıdır. Çünkü soğanları 15cm derine gömeceksiniz ve bir o kadar da alt derinlik gerekiyor. Kocaman bir saksıya ters lale soğanlarını kendileriyle en az 25cm mesafede, saksı kenarlarına ise en az 10cm uzaklıkta olacakları şekilde yerleştirin.

Ters lale toprağı nasıl olmalı?

Üretim alanı minimum 1000 – 1200 metre aralığında olmalıdır. 2500 – 3000 metrenin üstündeki yüksekliklerde ise yetiştirilmesi ve bakımı son derece zordur. Ters lale en iyi ve en çok humuslu topraklarda yetiştirilir. Güneş gördüğü yerlerde kumlu topraklarda da verimi yüksek olur.

Ters lale saksıda yetişir mi?

Ters Lale’yi ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir. 2. Mutlaka Ters Lale Soğanı’nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

You might be interested:  Gül Hastalığını Ne Tetikler?

Lale çiçeği nasıl çoğalır?

Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılmaktadır. Bu yöntem hem zahmetsiz hem de her ortamda yapılabilecek bitki çoğaltma yöntemidir. Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan lale en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.

Lale Solunca ne yapılır?

Yaprakların kahverengileşip kurumaya solmaya başladığı zaman sulamanın kesilmesi gereklidir. Son aşamada çiçek tohumları oluşmadan önce kafalarını kesiniz. Daha sonra, yapraklar da tamamen solunca soğanları sökerek temizleyiniz.

Ters lale tohumu nasil ekilir?

Lale Tohumu Nasıl Ekilir? Lale tohumu lale soğanı şeklinde toprağa ekilerek daha kolay yetiştirilmektedir. Lale soğanları önceden hazırlanmış toprağa köklü tarafları ekilerek toprak üzerine gezdirilmektedir. Lale soğanı ekiminden sonra sulanarak güneş alan bir ortamda yetiştirilmektedir.

Ters lale nasıl yetiştirilir?

Tavsiyemiz kızıl toprak veya gübre karışımlı kumlu topraktan yana olacaktır. Bu sayede gelişimini 4 mevsim boyunca pürüzsüz bir şekilde gösterecektir. Ters Lale’nin saksısının altı muhakkak delikli olmalıdır. Derin bir saksıya ekmenizi tavsiye ediyoruz. 1 parmak boyunca kökten pay bırakılıp, saksıya öyle ekilmelidir.

Ters lale en çok nerede yetişir?

Ülkemizde yetiştiği bilinen ters lale çiçeği Hakkari ve Van ilçelerinde görülmektedir. Ayrıca Anadolu’da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur.

Ters lale hangi camide?

Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami’nde bir de ters lale figürü bulunuyor.

Ters lalenin hikayesi nedir?

Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin adlı aşık bir çiftinm birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

You might be interested:  Papatya Yagı Nasıl Yapılır?

Ters lale neden yasaklandı?

Ters lale, bir dönem aşırı şekilde toplatılması ve yurt dışa çıkarılması nedeniyle 2013’te dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından toplanması ve naklinin yapılması yasaklandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bin 500 ile 3 bin rakımlarda yetişebilen ters lale, birçok hikaye ve efsaneye de konu olmuş.

Ters lale yetiştirmek yasak mı?

Halkımızı da bu güzel çiçeği kopararak evlerinde saksılarda yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu çiçek saksılarda yetişmez, yazık olur ve ölür. Bu çiçeği doğal alanından kopararak hem bitkinin neslini tehlikeye atıyorlar hem de yasal suç işlemiş oluyorlar.

Ters lale hangi ayda açar?

Genelde ilkbaharın nisan mayıs ayları arasında çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharın müjdecisi olarak da biliniyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü bu çiçek, soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde yetişme alanlarından başka ülkelere da canlı olarak taşınabiliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector