Orkide Çiçekler Nasıl Bakılır?
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir.
Contents
- 1 Orkide yeni çiçek dalı nasıl çıkar?
- 2 Evde orkide nasıl bakılır?
- 3 Orkide çiçeği kaç günde bir sulanır?
- 4 Orkide çiçeği nerede durmalı?
- 5 Orkide yeni dal çıkarır mı?
- 6 Orkideye vazelin surmek ne ise yarar?
- 7 Orkide soğuk odada durur mu?
- 8 Orkide çiçek açtırmak için ne yapmalı?
- 9 Çok sulanan orkide nasıl kurutulur?
- 10 Orkide kaç saat suda kalmalı?
- 11 Orkidenin kök vermesi için ne yapmalı?
- 12 Orkide kaç gün susuz kalır?
- 13 Orkide çiçeği hangi ortamı sever?
- 14 Orkide çiçeği güneş sever mi?
- 15 Kırılan orkide dalina ne yapılmalı?
Orkide yeni çiçek dalı nasıl çıkar?
Saptaki son çiçek solduğu anda, küçük bir kalınlaşma olarak görülebilen bir gözün hemen üstünden çekimi temiz makasla kesin. Yaklaşık üç ay sonra, bu uyku halindeki tomurcuktan genellikle yeni bir çiçek salkımı filizlenir.
Evde orkide nasıl bakılır?
Orkide fazla güneşi sevmez, çiçekleri hemen bozulur ancak hiç güneş almayan ve loş yerde bulunması da iyi değildir. Yeterince güneş alamayan orkide çiçek açmayacaktır. Orkidenin üzerine gelen güneş yarı yarıya filtrelenmiş olmalıdır, yani dokunduğunuz zaman yaprakları hiç ısıtmamalı ya da çok az ısıtmalıdır.
Orkide çiçeği kaç günde bir sulanır?
Sıkça yapılan bir hatanın aksine orkideleri her gün sulamak pek sağlıklı bir yaklaşım değil. Orkide çiçeklerinin kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olabilir. Bunun dışında ise haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz.
Orkide çiçeği nerede durmalı?
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması aynı zamanda direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Orkideler evin doğu cephesine bakan kısımlarda daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephesinde büyütülecek ise bir perde ile korunmaları gerekir.
Orkide yeni dal çıkarır mı?
Orkidenin kökten yavru vermesi nadir görülür ama eğer yeni yapraklar çıkardığı orta kısım bozulursa, o zaman kökten birden çok yavru oluşturur.
Orkideye vazelin surmek ne ise yarar?
Vazelin orkideyi besleyerek daha hızlı çiçek açmasını sağlar. Bunun yanında bu yöntemde toprağınızın temiz olması da gerekmektedir. taze toprak konduktan sonra işlemin yapılması daha hızlı sonuç verir.
Orkide soğuk odada durur mu?
Orkide bakımında ısı çok önemlidir. Orkidelerin uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece-gündüz arasında 6 ila 8 derecelik bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre değişse de gündüz 20 ila 25; gece 16 ila 17 derece en ideal aralıktır.
Orkide çiçek açtırmak için ne yapmalı?
Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40’ın altına inmemeli ve nem oranı %70’i geçmemelidir. Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır. Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır!
Çok sulanan orkide nasıl kurutulur?
Saksınızın altındaki tabakta su varsa boşaltın ve saksıyı 10 derecelik bir açıyla eğerek fazla suyun süzülmesini sağlayın. İlk aklınıza gelen toprağı güneşte kurutmak olabilir ancak direkt güneş yerine gölgede kurutmak en mantıklısı olacaktır çünkü gölgedeki bitkiler daha az su kullanır.
Orkide kaç saat suda kalmalı?
SULAMA ÖNEMLİ
Orkidenin doğru sulama şekli; haftada bir kez özel sulama kabını yarıya kadar su doldurup çiçeğinizi yaklaşık 12 saat bu suda bekletin. Gerekli sürenin sonunda suyu boşaltın. Saksının altında mutlaka su tabağı bulundurun. Böylece orkidenin toğrağında bulunan ağaç kabukları içine su çekebilir.
Orkidenin kök vermesi için ne yapmalı?
Tüm kökler çürüdü
37-40 derece sıcaklıkta 4.5 litre su için yaklaşık 1 yemek kaşığı uyarıcı alın. Islatma çözeltisine gübreler eklenmez, bu nedenle bitkiden su çekerler. Orkideyi hazırlanan sıvıda yaklaşık bir saat veya daha fazla bekletin.
Orkide kaç gün susuz kalır?
Orkide, fazla suyu sevmez. Her ne kadar direnaj delikli bir saksının içine de koymuş olsanız, kökte kalan suyun fazla olması orkideyi çürütebilir. Bu nedenle hassas bir sulama dengesine sahip olan bitki, 4 ya da 7 günde bir sulanmalıdır.
Orkide çiçeği hangi ortamı sever?
Doğrudan ışık almayan; fakat aydınlık ve bol ışıklı mekanları sever orkideler. Işık, direkt olarak bitkiye değil, farklı bir noktadan bitkinin üzerine yansımalıdır.
Orkide çiçeği güneş sever mi?
Peki, orkide güneşi sever mi? Orkide, sıcağı çok sevmese de ışığı sever. Ancak ışığı doğrudan almaları gerekmez. Bu nedenle az güneş alan, güneşin doğrudan gelmediği bir pencerenin önü onun için idealdir.
Kırılan orkide dalina ne yapılmalı?
Orkide Phalanopsis
- Kırılan yeri hemen bez yara bandıyla tam birbirine değecek şekilde üstüste getirip bantlayın
- her gün bez yara bandın tam üzerine içme suyu dolu spreyle su püskürtün dalı daima nemli kalmalı
- Bir hafta boyunca hergün bantı ıslatın daha sonra 3 günde bir yeterli.