Orkide Çiçeği Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Orkide Saksısı Nasıl Değiştirilir? Orkidenin rahat bir şekilde canlılığını koruması için yaklaşık 10 cm ölçüde ufak saksı yeterli olacaktır. Çiçeğin kökü saksıda ezilmemelidir bu konuya dikkat etmelisiniz. Saksı değişimi için en uygun mevsim ilkbahar mevsimidir.
Contents
- 1 Orkidenin saksısı hangi ayda değişir?
- 2 Orkide saksı değişiminden sonra ne yapılır?
- 3 Orkide bakımı saksısı nasıl olmalı?
- 4 Orkide saksısı şeffaf olmak zorunda mi?
- 5 Orkide Porselen saksıda olur mu?
- 6 Orkide normal toprakta büyür mü?
- 7 Orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı?
- 8 Orkidenin kök vermesi için ne yapmalı?
- 9 Orkidenin yeni yaprak vermesi ne demek?
- 10 Orkideye vazelin surmek ne ise yarar?
- 11 Orkide kaç günde bir sulanır?
- 12 Orkide çiçeği nerede durmalı?
- 13 Orkide cam fanusta olur mu?
- 14 Saksı dibine ne konur?
- 15 Cam fanusta orkide yetişir mi?
Orkidenin saksısı hangi ayda değişir?
Bir orkidenin ideal saksı ve toprak değişimi çiçek açtıktan sonraki zamandır. Çiçeklerin açması ve yeni büyümeye başlamasının ardından toprak değişimi yapılabilir. Fakat bu durum her gerçekleştiği zaman yapılmamalıdır. Genellikle 18 ay ile 24 ay arasında toprak değişimi yapılabilir.
Orkide saksı değişiminden sonra ne yapılır?
Saksı değişiminden 2-3 gün önce çiçeğinizi sulayarak orkidenin saksısından kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirsiniz. Orkideyi saksısından çıkarıp köklerinde çürüme ve kuruma var ise öncelikle bu sorunları keserek ortadan kaldırmalısınız.
Orkide bakımı saksısı nasıl olmalı?
Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur.
Orkide saksısı şeffaf olmak zorunda mi?
Orkidenin bulunduğu saksı, fazla suyun atılabilmesi için delikli olmalı. Hatta bu drenaj delikleri diğer bitki saksılarının aksine sadece tabanda değil yanlarda da olursa daha iyi olur. Ayrıca söz konusu çiçekler orkide olduğu zaman şeffaf saksılar da tercih edebilirsiniz. Küçük boyuttaki saksılar yeterli olacaktır.
Orkide Porselen saksıda olur mu?
Seramik saksılar genelde göze hitap ettikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Canlı ve parlak renkleri ve kaliteli duruşlarıyla orkide saksısı olarak alınmakta ve kullanılmaktadır.
Orkide normal toprakta büyür mü?
Orkide toprağı genellikle normal saksı toprağı tarzında olmamaktadır. Hava ve su geçirgenliği fazla olan bazı maddelerin karışımları veya tek tek kullanılmaları ile hazırlanırlar. Bu nedenle; orkide normal toprağa dikilir mi? sorusuna kısaca ‘Hayır’ cevabını veriyoruz.
Orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı?
Orkidenin yeni dal vermesi için su çok önemli
Yeşillerse su vermeyin – gümüşi görünene kadar bekleyin. Suyun tencerenin dibinden dışarı akmasına izin verin – bitkinin suda durmasına izin vermeyin. Orkideler parlak ancak dolaylı ışığı sever – çok fazla doğrudan güneş ışığı yaprakları kavurur.
Orkidenin kök vermesi için ne yapmalı?
Tüm kökler çürüdü
37-40 derece sıcaklıkta 4.5 litre su için yaklaşık 1 yemek kaşığı uyarıcı alın. Islatma çözeltisine gübreler eklenmez, bu nedenle bitkiden su çekerler. Orkideyi hazırlanan sıvıda yaklaşık bir saat veya daha fazla bekletin.
Orkidenin yeni yaprak vermesi ne demek?
Eğer dal çıkmadan yaprak vermeye başlamışsa kök kendini yukarı taşıyor demektir. Yaprak açma dönemi bitmeden de çiçeklenmez. Eğer kök, yaprak çıkarma evresinden sonra çok yukarıya taşındıysa toprak değiştirilmeli; kök daha da toprağın içine yerleştirilerek dikilmelidir.
Orkideye vazelin surmek ne ise yarar?
Vazelin orkideyi besleyerek daha hızlı çiçek açmasını sağlar. Bunun yanında bu yöntemde toprağınızın temiz olması da gerekmektedir. taze toprak konduktan sonra işlemin yapılması daha hızlı sonuç verir.
Orkide kaç günde bir sulanır?
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
Orkide çiçeği nerede durmalı?
Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması aynı zamanda direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Orkideler evin doğu cephesine bakan kısımlarda daha iyi büyürler. Güney ya da batı cephesinde büyütülecek ise bir perde ile korunmaları gerekir.
Orkide cam fanusta olur mu?
16 cm yükseklik, 17 cm genişlikte cam fanus içindedir. İki dal orkide şoklanmış yosun, renkli kum, ağaç kabukları ve renkli taşlar ile tasarlanmıştır. Orkide için ısı önemlidir. Orkidelerin uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece ve gündüz farkının az olduğu ortamlarda bulunmalıdırlar.
Saksı dibine ne konur?
Çiçek saksılarının dibine topraktan önce bir parça sünger koyarak drenaj sağlayabilir ve toprağın hava alarak çiçekleriniz daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.
Cam fanusta orkide yetişir mi?
CAM FANUSTA VEYA SAKSIDA ORKİDE YETİŞTİRENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DİĞER KONULAR. Orkidenin ışığı çok seven bir çiçek olmadığını unutmayın. Bu bitkinin öncelikle içerisinde yer aldığı ortamı sevmesi gerekir. Dolayısıyla orkideyi aşırı gün ışığı almayan bir bölgede yetiştirmeniz daha doğru olacaktır.