Lale Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
Tüm soğanlı çiçekler gibi lale de iyi drenaja sahip toprakta ve saksıda daha verimli olur. Eğer dikim için saksı kullanılacaksa birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Lale soğanı kendisinin 2-3 katı kadar toprakla örtülmelidir. Ayrıca kök gelişimi için de yeterli yere sahip olmalıdır.
Contents
- 1 Lale bitkisi nasıl büyür?
- 2 Lale çiçeği nasıl yetiştirilir?
- 3 Lale çiçeği kaç günde bir sulanır?
- 4 Lalenin büyüme aşamaları nelerdir?
- 5 Lale her sene açar mı?
- 6 Lale toprağı nasıl olmalı?
- 7 Lale çiçeği güneşi sever mi?
- 8 Lale çiçeğinin ömrü ne kadardır?
- 9 Lale Solunca ne yapılır?
- 10 Lale gölgede yetişir mi?
- 11 Lale vazoda nasıl bakılır?
- 12 Lale soğanı ne zaman ve nasıl dikilir?
- 13 Lale çiçeği nerede yetişir?
- 14 Lale çiçeği nasıl bir çiçektir?
- 15 Lale bitkisi her yıl 2 defa çiçek açar.?
- 16 Lale nasıl çoğaltılır?
- 17 Türkiye’nin her yerinde Lale yetiştirilebilir?
Lale bitkisi nasıl büyür?
Lale doğrudan güneş ihtiyacı duymayan bir bitkidir. Lale soğanlarının ekimi sonbaharda yapılmalıdır. Toprağın 20 cm derinliğine soğanlar ekilmelidir. Eğer saksıda ekim yapmayı düşünüyorsanız 10 cm derinlik sizin için yeterli olacaktır.
Lale çiçeği nasıl yetiştirilir?
Lale çiçeği, suyu seven bir bitkidir.
Özellikle yazın suya fazla ihtiyaç duymaktadır. Su toprağın her tarafını eşit şekilde ıslatmalısınız. Sulama miktarı çok yoğun olmamalı ve mümkünse aynı kap ile yapılmalıdır. Lale çiçeği kışın oda sıcaklığı 12 derecenin altına düşmediği ortamda bakılmalıdır.
Lale çiçeği kaç günde bir sulanır?
Lale çiçeği, yazın haftada iki kere saksı üstten sulanmalıdır. Yazın Sulama tekniğinde haftayı 2 ye böldüğü için Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir.
Lalenin büyüme aşamaları nelerdir?
1- Toprak işleme sonbaharda köklerin rahatlıkla gelişerek geniş alana yayılmasını sağlar. İlkbaharda Laleler Böylece bitki sonraki yıl ilkbaharda kuvvetli gelişme olanağı bulur. 2- İşlenerek gevşeyen toprakta mikroorganizma faaliyetleri çok daha iyi olur. 3- Gevşek bünyeli topraklarda yağmur suya kolaylıkla nüfus eder.
Lale her sene açar mı?
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar.
Lale toprağı nasıl olmalı?
Lale hemen hemen her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilir. Ancak çiçeklerin daha gösterişli ve bitkinin daha sağlıklı olması için optimum toprak yapısı; taşsız, kumlu – tınlı ve kireçsiz olmalıdır. Toprağın pH aralığı 6.5 – 7.0 arasında olması istenir.
Lale çiçeği güneşi sever mi?
Laleler güneş ister ancak aynı zamanda soğuk toprağa da ihtiyaç duyar.
Lale çiçeğinin ömrü ne kadardır?
Lale soğanı mart-mayıs ayları arasında çiçek açar.
Lale Solunca ne yapılır?
Yaprakların kahverengileşip kurumaya solmaya başladığı zaman sulamanın kesilmesi gereklidir. Son aşamada çiçek tohumları oluşmadan önce kafalarını kesiniz. Daha sonra, yapraklar da tamamen solunca soğanları sökerek temizleyiniz.
Lale gölgede yetişir mi?
Gökkuşağının tüm renklerini içinde barındıran lale bitkisi bakımı kolay ve çok güzel bir çiçektir. Lale Bitkisi Nasıl Yetiştirilir? *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. *Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına,çiçeklrine ve köklerine zararlıdır.
Lale vazoda nasıl bakılır?
Bol Bol Sulayın. Laleler, suyu en çok seven çiçeklerden. Özellikle soğuk ve tatlı su ile beslediğiniz laleleriniz her daim canlı kalır. Eğer lalelerinize bir vazoda bakmayı tercih ediyorsanız sulayacağınız zaman vazonun ya da saksının dörtte üçünü suyla doldurabilirsiniz.
Lale soğanı ne zaman ve nasıl dikilir?
Lale soğanları çeşitlere göre Eylül ile birlikte Mart ayının ilk haftasına kadar dikebilirsiniz. Lale Soğanı Nasıl Dikilir? Lale soğanı çukurlarını veya kanalını mümkünse 10-15 gün önceden açmanız ve dikime geçmeden önce sulamanız önerilir.
Lale çiçeği nerede yetişir?
Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur. Ülke sınırları dışında ise Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya ülkelerinde de yetişmektedir.
Lale çiçeği nasıl bir çiçektir?
Lale çiçeği, Osmanlı zamanında bir döneme isim veren çiçeklerdendir. Asil görünümlü, zarif duruşlu bir çiçektir. Soğanlı bitkilerden biri olan lale, pek çok renkte saksılarda yerini alır. Bitki yetiştirme konusunda hevesi olan kişilere önerilen çiçeklerden biri de lale çiçeğidir.
Lale bitkisi her yıl 2 defa çiçek açar.?
Lale bitkisi yılda bir defa, mart veya nisanda çiçek açar. Soğanlı bitkilerdendir. Yaklaşık 75 türü olan lâle cinsi Zambakgiller (Liliaceae) familyasındandır. Bilimsel adı Tulipa’dır.
Lale nasıl çoğaltılır?
Lale yetiştiriyorsanız çoğaltmak için bir şey yapmanıza gerek yok çünkü olgun bir soğan çiçek açtığında en az 3 yeni soğana dönüşmüştür (10 kadar da olabiliyor). Her yıl birkaç misli çoğalırlar. Bu yüzden lale nasıl çoğaltılır diye ayrı bir başlık açmadım. Buradaki yetiştirme bilgilerini okuyun her şeyi öğrenirsiniz.
Türkiye’nin her yerinde Lale yetiştirilebilir?
Gerçi Türkiyenin her yerinde lale yetiştirilebilir ama ticari lale yetiştiriciliğinde (özellikle lale soğanı üreticiliğinde) en uygun iklim özellikleri şöyledir: Lalelerin çiçek açmalarından itibaren, yeşil yapraklarını sağlıklı tutmaya uygun (fazla sıcak olmayan) bahar havasının en az 5 hafta devam edebilmesidir.