Karanfil Ve Yasemin Kimin?
Mehmet Rauf’un 1924 yılında yayımlanan ‘Karanfil ve Yasemin’ adlı romanı, edebiyatımızda, döneminin ruh çözümlemesi yönüyle en başarılı romanı olarak kabul edilen ‘Eylül’den sonra usatlığını sürdürdüğü eseridir.
Contents
Karanfil ve Yasemin kime ait?
Edebiyatımızda Eylül romanıyla tanınan Mehmet Rauf, Karanfil ve Yasemin’de okura yine kalbin ve duyguların akla galebe çaldığı sancılı ve bir o kadar da zevkli bir anlatı sunuyor.
Bir Aşkın Tarihi kimin?
Bir Aşkın Tarihi Kitap Açıklaması
Mehmet Rauf, bir aşk romancısıdır. Saf ve ihtiraslı aşkların çalkantıları Eylül romanında olduğu gibi başarılı olmasa da diğer eserlerinde de yerini almıştır. Mehmet Rauf’u Serveti Fünun’un diğer yazarlarından ayıran en önemli unsur; dil ve anlatımındaki sadeliktir.
Sansar kimin eseri türü?
Mehmed Rauf’un aslen bir facia olmakla beraber, ‘tabiyye-yi beşeri tetkik’ ettiği için komedi olarak nitelendirdiği ve facia terimi kötüye kullanılarak bayağılaştırıldığından ‘mudhike’ demeyi tercih ettiği İki Kuvvet,1920 yılında Sansar adıyla kitaplaştırılmıştır.
Mehmet Rauf Eylül konusu nedir?
Eylül romanı yasak aşk konusunu işlemektedir. Bu konuda diğer dönem romanlarından farklı olarak sadakatsizlikle bağlılık çatışması, romanda yasak aşkın önündedir. Nitekim romanın sonunda yasak aşklarına ürkek tutkuyla bağlı olan Necip ve Suat birbirine kavuşamaz.
Karanfil ve Yasemin hangi dönem?
Mehmet Rauf’un Ağustos 1922’de başlayıp Haziran 1923’te tamamladığı Karanfil ve Yasemin romanı, sadece aşk bahsini değil, aynı zamanda İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e geçen yeni Türkiye’nin o dönem İstanbul’daki “cemiyet hayatı”nı da gözler önüne seren önemli saptamalar içeriyor
Bir Aşkın Tarihi kimin eseri ve türü?
Halit Ziya’ya ithaf edilmiştir. Mehmet Rauf’un şaheseri olarak kabul edilir. Mehmet Rauf bu eserinden dolayı daha çok döneminde olmak üzere ‘Eylül muharriri’ olarak anılmıştır. Bu eser, Türk edebiyatında psikolojik roman tarzının ilk başarılı örneği olarak kabul edilmektedir.
Bir aşkın tarihi ne zaman yazıldı?
Tefrika halinde kalan Garam-ı Şebab, Harâbeler, Kâbus gibi romanlarının dışında, Eylül (1901), Bir Zambak’ın Hikâyesi (1910), Ferdâ-yı Garâm, (1913), Genç Kız Kalbi (1914), Menekşe (1915), Bir Aşkın Tarihi (1915), Karanfil ve Yasemin (1924), Böğürtlen (1926), Defîne (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs