Zencefil Nasıl Bir Bitki?
Zencefil 1-2 metre boyunda çok yıllık bitki olup yurdumuzda yetişmez. Gövdesinin boruyu andıran bir duruşu vardır. Yapraklı sürgünler 1-2 metre boyunda olabilirken çiçek koçanını taşıyan sürgün 20 cm boyundadır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak da tüketilir.
Contents
- 1 Evde zencefil nasıl yetiştirilir?
- 2 Zencefil hangi bölgede yetişir?
- 3 Zencefilin anavatanı neresi?
- 4 Zencefil toprağa nasıl dikilir?
- 5 Zencefil ne zaman ekilir nasıl ekilir?
- 6 Taze zencefil ne zaman olur?
- 7 Zencefil nerede yetişir Türkiye’de?
- 8 Zerdeçal Türkiye’de hangi bölgede yetişir?
- 9 Zencefil zararları nelerdir?
- 10 Zencefilin içeriğinde ne var?
- 11 Zencefil çiçek açar mi?
- 12 Zencefil 1 dönüme kaç kilo verilir?
- 13 Zencefil hangi ülkede?
- 14 Çilek bitkisi nasıl yetiştirilir?
Evde zencefil nasıl yetiştirilir?
Buyurun başlayalım!
- Şöyle irice bir kök zencefil (taze zencefil ) alıyorsunuz
- Onu bir bıçak yardımıyla parçalara ayırıyorsunuz
- Ardından bu zencefil parçalarını oda sıcaklığında bir suyun içine koyuyorsunuz
- Bu sırada altında delikler bulunan büyük bir saksı alıyor
- İçini toprakla dolduruyorsunuz
Zencefil hangi bölgede yetişir?
Zencefil Çin, Hindistan, Endonezya ve Japonya’nın tropikal bölgelerinde binlerce yıldır yetişen bitki köküdür.
Latince adı ‘Zingiber Officinale’ olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya’nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya’da yetişir.
Zencefil toprağa nasıl dikilir?
Zencefil suda bekledikten sonra birkaç parçaya bölünmeli ve bu esnada dikileceği saksı hazırlanmalı. Saksının delikli olması, zencefilin daha verimli büyümesini sağlar. Saksının tabanından 4 parmak yukarıya kadar toprak dökülür. Toprağı dökerken üzerine bastırmayın aralarında boşluk kalmalıdır.
Zencefil ne zaman ekilir nasıl ekilir?
Zencefil yetiştiriciliği yapabilmek için öncelikle drenajı yapılmış olan toprak gerekli olmaktadır. Ekimin yapılacağı bölge güneşi en fazla 5 saat yani sadece sabah güneşini alması gerekmektedir. Ekimin yapılabileceği mevsim ise ilkbahar olmaktadır.
Taze zencefil ne zaman olur?
Zencefilleriniz 10 ay gibi sürede olgunlaşır ve hasat edilebilir. En iyi dikim süresi, ilkbaharda toprak sıcaklığı ve ortam sıcaklığı 20 ° C ile 30 ° C arasında olduğundadır. Zencefil doğrudan güneş, güçlü rüzgarlar ve dondan hoşlanmaz.
Zencefil nerede yetişir Türkiye’de?
Türkiye ‘de ilk kez zencefil fidesi ekerek, üretim yaptığını söyleyen Süleyman Tuncer, “Açık veya kapalı alanda, nem ve sıcaklık arayan tropik bir bitki olan zencefil, Türkiye koşullarında ilk defa burada, yani Gazipaşa’da üretimine başlanmıştır.
Zerdeçal Türkiye’de hangi bölgede yetişir?
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye ‘de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir.
Zencefil zararları nelerdir?
Aroması çok yoğun olduğu için alerjik tepkimelere yol açabilir, kurdeşene ve deride döküntülere sebep olabilir. Bilhassa toz halinde alındığında mide ekşimesine ve yanmasına yol açabilir. Çiğnenmeden yutulmuş taze zencefil, bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir.
Zencefilin içeriğinde ne var?
Zencefilin besin değeri; Zencefil uçucu yağlar ve diğer bileşikler içermektedir. 100 gram zencefil 79 kalori içerir. Ayrıca sodyum, potasyum, karbonhidrat, protein, A vitamini, B6 ve B12 vitamini, C vitamini, D vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum ve lif içermektedir.
Zencefil çiçek açar mi?
Zencefil nasıl çiçek açar? Zencefilin aktif çiçeklenmesi, ekimden sonra 2-3 yıldan daha önce görülmez. Yılın ilkbahar-yaz döneminde, doygun pembe bir renk tonunda boyanmış ince ve uzun psödostemler bitki üzerinde oluşmaya başlar.
Zencefil 1 dönüme kaç kilo verilir?
Zencefilde verimin dekarda 2-3 ton olduğunu söyleyen Süleyman Tuncer, “Tabii ki toprak verimi ve bakım önemli. Dekar başı 2 ile 3 ton arasında değişir. İthal ürünler 5 kilosu 90 ile 100 liraya satılıyor.
Zencefil hangi ülkede?
Genelde kök yumruları Baharat olarak dünyanın birçok mutfağında kullanılır. Güney Çin’den gelen Zencefil, önce Hindistan’a; ardından Güneydoğu Asya’ya, Batı Afrika’ya ve Karayipler’e yayılmıştır.
Çilek bitkisi nasıl yetiştirilir?
Çilek yetiştirmek için fideler genellikle Mart-Eylül ayları arasında ekilir. Ancak fidelerin kökleri saksılıysa ve uygun koşullar sağlandığıysa dört mevsim ekim işlemi yapılabilir. Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin.