Sıklıkla sorulur: Şevketi Bostan Nasıl Bir Bitki?
Papatyagiller familyasından, kültür bitkisi olarak üretimi gerçekleştirilen şevketi bostan, sarı çiçekli dikenli bir yapıya sahiptir. Akdeniz ikliminin nemli havasını seven, doğada kendiliğinden yetişen, çayırlarda sık sık gördüğünüz bu ot yabani bir ot olarak bilinmektedir.
Contents
- 1 Şevketi bostan hangi bitki?
- 2 Şevketi bostan otu nasıl bir şeydir?
- 3 Şevketi bostan nerede olur?
- 4 Şevketi bostanın faydaları neler?
- 5 Şevketi bostan kökü nasıl temizlenir?
- 6 Kenger ile şevketi bostan aynı mı?
- 7 Şevketi bostan otu nasıl yenilir?
- 8 Şevketi bostan mevsimi ne zaman?
- 9 Şevketi bostan salatası nasıl yapılır?
- 10 Şevketi bostan buzluğa konur mu?
- 11 Şevketi bostan tohumu nasıl ekilir?
- 12 Şevketi bostan nasıl pişirilir nefis yemek tarifleri?
- 13 Şevketi bostan hangi familyadan?
Şevketi bostan hangi bitki?
Kültür bitkisi olarak üretimi yapılan, papatyagiller ailesinden olan sarı çiçekli ve dikenli bir yapıya sahip bitkiye şevketi bostan otu adı verilmektedir. Halk arasında Bostan otu, akkız ve mübarek otu olarak da bilinir. Kokusu anason gibi olan bu ot insan sağlığı için adeta mucizevi bir bitki türüdür.
Şevketi bostan otu nasıl bir şeydir?
70 cm yüksekliğe kadar büyüyen ve tüylü bir yapıya sahip olan şevketi bostan bitkisi kök kısmı toprağın altında yetişen sap kısmı ise yeşil olan bir bitki türüdür. Sap kısmı yeşil olan şevketi bostan bitkisi ağustos aylarında sarı renkte çiçek açmaktadır.
Şevketi bostan nerede olur?
Şevketi Bostan Akdeniz ikliminin etkili olduğu ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Türkiye’de Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde doğa da kendiliğinden çıkan şevketi bostan, yemeklik olarak en çok Ege Bölgesinde değerlendirilir.
Şevketi bostanın faydaları neler?
Baş ağrısı tedavisinde etkilidir ve balgam söktürücü özelliği bulunur. Şevketi bostan antimikobiyel etkisi sayesinde geçmiş zamanlarda son derece tehlikeli olan ahıv virüsü için tedavi amaçlı kullanılırdı. Beyindeki kan dolaşımını artırmaya yardımcı olan şevketi bostan, hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu artırır.
Şevketi bostan kökü nasıl temizlenir?
Sağlam yaprakları hazırladığınız sirkeli su karışımına alıp bir süre bekletin ve toprağının dibe çökmesini sağlayın. Daha sonra ayırdığınız kökleri de bu suda temizlemeye başlayın. Temizlenen köklerin üzerindeki kahverengi katmanı sebze soyucu ya da bir bıçak yardımıyla kazıyın.
Kenger ile şevketi bostan aynı mı?
Bodrum ve çevresinde sofraları süsleyen bir doğal lezzet “Kenker”, diğer bilinen adıyla Şevketibostan. Sakız otu ismiyle de bilinir ve köklerinden kenger sakızı elde edilir.
Şevketi bostan otu nasıl yenilir?
Şevketi Bostan Otu, çay şekline getirilerek kullanılabilir veya yemeklerin içerisine katılarak yenilebilir.
Şevketi bostan mevsimi ne zaman?
Denize yakın tepelerde ve dağlarda da görülür. Yeşil güdük dikenleri, uzun beyaz kökleri olan şevketi bostan aslında bir kök bitkisidir. Kasım ayında çıkar ve bahar gelince sezonu biter. Şevketi bostan semt pazarlarında çoğu zaman leğenlerde kökleri ayıklanmış olarak dikenli yaprakları ile birlikte satılır.
Şevketi bostan salatası nasıl yapılır?
Şevketi bostanın saplarını tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın. Bu esnada sarımsakları ezin. Limonun suyunu tuz, sarımsak ve zeytinyağı ile bir sos hazırlayın. Şevketi bostanları süzüp sıcakken sos malzemeleriyle bir araya getirin ve karıştırın.
Şevketi bostan buzluğa konur mu?
Temizlenen şevketi bostan tencerede kaynayan su içinde 4-5 dakika haşlanır. Haşlanan şevketi bostan suyundan süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan şevketi bostan otu, ihtiyaç durumuna göre plastik torbalara konur ve derin dondurucuya kaldırılır.
Şevketi bostan tohumu nasıl ekilir?
*Doğal Şevketi Bostan Otu Tohumu Çimlendirme İşleminde Yapılması Gerekenler:Tohumlarınızı 1 saat kadar ılık bir su içerisinde bekletiniz ve dikecek olduğunuz viyol veya toprağa 1-2 cm derinlikte ekiniz. Fazla derine ekmeniz durumunda tohumlarınız çürüyecektir. Üzerini toprakla kapatınız.
Şevketi bostan nasıl pişirilir nefis yemek tarifleri?
Kuzu Etli Şevketi Bostan Tarifi Yapılışı Şevketi bostanları yıkayıp üçer parmak uzunluğunda doğruyoruz. Kuzu etini yağımızda biraz kızartıp üzerine iki bardak su koyarak on beş dakika kadar pişiriyoruz. Soğanların üzerine doğradığımız şevketi bostanları ekleyip, hafif ateşte beş dakika kapağını kapatıp solduruyoruz.
Şevketi bostan hangi familyadan?
Şevketibostan (Osmanlıca شوكتِ بوستان) ya da bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız (Centaurea benedicta), papatyagiller familyasından, Batıda Portekiz’in kuzeyinden Fransa’nın güneyine, Doğuda İran’ın doğusuna kadar Akdeniz Havzasında yetişen ve yemeği yapılan, 60 cm boyunda bir yıllık dikenli bir bitki.