Bitki Aşısı Nasıl Yapılır?
Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.
Contents
- 1 Kalem aşı ne zaman yapılır?
- 2 Ağaç aşısı nasıl yapılır?
- 3 Göz aşısı ne zaman yapılmalı?
- 4 Üzüm aşısı ne zaman yapılır?
- 5 Kalem aşının tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?
- 6 Fidan aşısı ne zaman yapılır?
- 7 Her ağaca aşı yapılır mı?
- 8 Zeytin aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
- 9 Limon aşısı nasıl yapılıyor?
- 10 Göz aşısı hangi aylarda yapılır?
- 11 Cevize göz aşısı ne zaman yapılmalı?
- 12 Göz aşısı nasıl yapılır?
- 13 Bağ aşılaması nasıl olur?
- 14 Dut ağacına hangi meyve aşısı yapılır?
- 15 Asma fidanı ne zaman dikilir?
Kalem aşı ne zaman yapılır?
Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.
Ağaç aşısı nasıl yapılır?
Büyüme evresindeki anaç ağaçlara uygulanır. Anaç ağaç, topraktan 5-25 cm yüksekliğinde T şeklinde kesilir. Göz, anaçta açılan T şeklinin içine yerleştirilir. Aşılanan yer hava almayacak şekilde bağlanır (genellikle farya kağıdı kullanılır) ve 15-20 gün sonra açılır.
Göz aşısı ne zaman yapılmalı?
Durgun Göz Aşısı: Bu aşı genellikle yaz (Temmuz sonu- Eylül başı) aylarında yapılır. Bu dönem meyve fidanlarının çoğaltılmasında en önemli bir dönemi kapsar.
Üzüm aşısı ne zaman yapılır?
En uygun aşılama zamanı, asma üzerinde sürgünlerin 20-30 cm olduğu ilkbahar aylarıdır. Bu dönemde kabuk odun dokusundan kolaylıkla ayrılır. Aşı gövdeye veya kollara yapılabilir. Kesim yerlerinde ağlama oluyorsa, aşıdan 1 hafta önce dal aşılanacak yerin 10 cm üzerinden kesilir.
Kalem aşının tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?
Tutmamış aşıların gözlerinde pörsüme, buruşma ve kuruma vardır. Dokunulduğu zaman yaprak sapı düşmez. Tutan aşıda ise yaprak sapı sararır, hafif bir parmak temasıyla düşer. Göz canlı, dolgun ve kaynadığı her halinden belli olur.
Fidan aşısı ne zaman yapılır?
Bu yöntemi kullanarak, daha yaşlı bir ağaç daha çok istenen bir çeşide geçmek için en iyi şekilde çalışabilir. Bu aşılamada en iyi ay tercihen Nisan ayıdır.
Her ağaca aşı yapılır mı?
Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılabilir. Bir yabani ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvasını verir.
Zeytin aşısı ne zaman ve nasıl yapılır?
Zeytin aşısı, ağaçlara farklı yöntemler ile yapılır. Aşıların birden fazla çeşidi vardır ve her birinin yapım şeklide farklıdır. Aşı için genelde uygun zaman Mart Mayıs tarihleri arası görülür. Aşılama damızlık seçilen bir ağaçtan diğer aşıya ihtiyaç duyan ağaca olacak şeklide gerçekleşir.
Limon aşısı nasıl yapılıyor?
Limon ağacı aşılamak için çöğürler yaklaşık 1 metre boyunda ve 0.5 cm çap ortalamasında olmalıdır. Limon tohumu toprağa ekildikten sonra aşağı yukarı 9 aylık bir süreçte aşılama evresine ulaşırlar. Limon ağacı aşılamada çoğunlukla “T göz aşısı ” kullanılmaktadır. Aşı 25 cm yüksekliğe yapılmalıdır.
Göz aşısı hangi aylarda yapılır?
Bahçede yer alan yabani olarak çıkmış dut ağaçlarına göz aşısı ile çeşitlerini değiştiriyoruz. Bu şekilde aşıyı eylül ayı sonuna kadar yapabilirsiniz.
Cevize göz aşısı ne zaman yapılmalı?
Ceviz ağacında en iyi tutma oranı Mart ve Ağustos ayında yapılan yama göz aşısıdır.
Göz aşısı nasıl yapılır?
Aşı gözü alırken kalem üzerinde küçük bir hesaplama yapmamız gerekir. Gözün 1,5 cm altından ve 1,5 cm üzerinden kesici bir aletle yatay çentik atıyoruz. Bu atmış olduğumuz çentiklerin sağından ve solundan göze zarar vermeden çizik atarak çentikleri birleştiriyoruz. Gözün çevresinde bir dikdörtken alan çizmiş olduk.
Bağ aşılaması nasıl olur?
Aşı için önce anacın çevresindeki topraklar çapa ile açılır ve anaç toprak seviyesinin 10-15 cm üzerinden kesilir. Aşı bıçağı ile üst yüzeyi düzeltilir, perdahlanır. Anacın fazla yarılmasını önlemek için alttan rafya ile sıkıca bağlamak gerekir. Aşı baltası ile tam ortadan 3-4 cm kadar yarılır.
Dut ağacına hangi meyve aşısı yapılır?
“Birbirine yakın türleri aşılamamız önemli çünkü aşı uyuşmazlığı dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz.
Asma fidanı ne zaman dikilir?
Dikim Zamanı Açık köklü aşılı asma fidanları, iklim koşullarına göre, geç sonbahar veya erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçen bölgelerde, toprağın ısınıp tava gelmesinden sonra ilkbahar dikimi; kışların ılıman olduğu bölgelerde ise, yaprak dökümünden sonra sonbahar dikimleri yapılması tavsiye edilir.