Bitki Aşılama Nasıl Yapılır?

Bitki Aşılama Nasıl Yapılır?

Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.

Aşılama hangi bitkilere yapılır?

Hangi Ağaç hangi ağaca aşılanır

  • Eriğe: Şeftali, kayısı, badem,kiraz.
  • Elmaya: Armut,
  • Zerdaliye: Kayısı, şeftali, erik.
  • Vişneye: Kiraz.
  • Ahlata: Armut, muşmula, ayva.
  • Kayısıya: Erik,Şeftali,Badem,kiraz,zerdali.
  • Şeftaliye: Kayısı, erik, badem.
  • Ayvaya: Malta eriği, muşmula,Armut (Şekli Ayvaya benzer ve 2.yıl ürün alınır verim harika),elma.

Kalem aşı nasıl ve ne zaman yapılır?

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır. Kambiyum dokuları, bitkinin gelişmesini ve büyümesini sağlayan hücrelerdir.

Ağaç aşısı nasıl yapılır?

Büyüme evresindeki anaç ağaçlara uygulanır. Anaç ağaç, topraktan 5-25 cm yüksekliğinde T şeklinde kesilir. Göz, anaçta açılan T şeklinin içine yerleştirilir. Aşılanan yer hava almayacak şekilde bağlanır (genellikle farya kağıdı kullanılır) ve 15-20 gün sonra açılır.

Ağaç Aşılama nedir neden yapılır?

Çoğunlukça bilinenlerden bir kaç örnek vermek istersek; doğru fidan üretmek için, başka yollarla üretemediğimiz çeşitlerin yok olmasını önlemek için, ağaçların zarar gören kısımlarını tamir etmek için ve ağaçlardaki hastalıkların incelenebilmesi için aşılama işlemi yapılmaktadır.

You might be interested:  Okurlar soruyor: Hangi Bitki Bebek Düşürür?

Ceviz ağacına aşı yapılır mı?

Ceviz ağaçlarına yapılacak aşılar Dilcikli aşı, Omega aşı, yama göz aşısı ve yarma kalem aşısı olarak bilinmektedir. Ceviz ağaçlarında en fazla kalem aşısı uygulanır. Her bir aşının yapılış amacı ve yapılış şekli farklılık göstermektedir.

Ağaç Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Birçok kalem aşı yöntemi bulunmakla birlikte pratikte en çok kullanılanları kakma aşı, çoban aşısı, yarma aşı ve İngiliz aşısıdır.

Üzüm kalem aşısı ne zaman yapılır?

Aşılama zamanı Şubat- Mart aylarında asmalarda ağlama başlamadan önceki dönemdir. Ağlamadan hemen önce asmalar kesilince, kesim yerinden yapışkan bir sıvı salgılar. Bu dönem aşı zamanı için en ideal zamandır. Kurak yörelerde aşı yerini nemli tutmak amacıyla, aşı toprak seviyesinin 5 cm altından da yapılabilir.

Kalem aşı ne zaman tutar?

Kalem Aşıları Üzerinde birkaç uyur göz bulunan ve bir yıllık sürgünlerden alınan dal parçalarına kalem denilmektedir. Kalem aşıları, genel olarak ilkbaharda vejetasyon başlangıcında yapılır. Kalemler durgun dönemde ağaçlardan alınıp aşı zamanına kadar muhafaza edilmelidir.

Erik ağacı aşısı hangi ayda olur?

En iyi verimi elde edebilmek için yapılması gereken ise doğru zamanda aşılama yapmaktır. Bu kapsamda ağaç aşılama için doğru zaman nisan ve mayıs ayları olmaktadır. Bu zaman içerisinde doğru bir şekilde aşılama yapılması halinde çok daha iyi kalitede meyve elde edilebilir.

Yarma Aşı ne zaman ve nasıl yapılır?

Yarma Aşı

  1. Yarma aşı, büyük bir anaç gövde veya uzuv ile çok daha küçük bir fiyonk arasında birleşme üreten bir tekniktir.
  2. Bu aşılamada en iyi ay tercihen Nisan ayıdır.
  3. Yarma aşıda ilk adım, yaşlı ağacı en iyi çalışmaya hazırlamaktır.

Kayısı ağacına aşı ne zaman yapılır?

Kayısı aşılama işlemi sonbahar aylarında yapılmalıdır. Aşılama işlemi titizlikle yapılır ise, kayısı ağacı ilkbaharda ilk meyvelerini vermeye başlar. Aşının dikkatli bir şekilde yapılması için belirtilen tekniklere uymak gerekmektedir.

You might be interested:  Hızlı cevap: Kasık Ağrısına Hangi Bitki Iyi Gelir?

Her ağaca aşı yapılır mı?

Aşı, doğrudan doğruya yabani ağaçlara da yapılabilir. Bir yabani ağaca aynı familyadan bir başka ağaç aşılanırsa, aşılanan ağaç o ağacın meyvasını verir.

Dut ağacına hangi meyve aşısı yapılır?

“Birbirine yakın türleri aşılamamız önemli çünkü aşı uyuşmazlığı dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Örneğin yumuşak çekirdekli meyve türleri elma, armut veya portakal üzerine turunç, dut üzerine beyaz dut gibi aşılamalar yapabiliriz.

Dut aşısı ne zaman yapılmalı?

Dut Aşısı Bahar geldiğinde dut ağaçlarına su yürümeye başladığı zaman kalem ve yarma aşılar yapılmaktadır. Ağaçlara yaprak aşısı ise altıncı aydan başlayarak yapılır. Aşı yapılan dut ağaçları daha güzel ve lezzetli meyveler verir.

Cevize hangi ağaç aşılanır?

Ceviz oldukça zor bir ağaç olduğu için aşılamada da genel açıdan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle ceviz ağacı sadece kendi fidanında oluşmaktadır. Başka bir ağaca aşılanması ile ceviz oluşması mümkün değildir. Bu sebeple ceviz ağacı için cins değiştirme aşılaması yapılmamaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector