Ters Lale Türkiye’De Nerede Yetişir?

Ters Lale Türkiye’De Nerede Yetişir?

Ters Lale, Hakkari’de yetişen ve sadece bu yöreye özgü bir bitkidir. Endemik bir tür olan ters lale, yöreyle özdeşleşmiş konumdadır. Hakkari’nin simgesi haline gelen bitki, Türkiye kadar dünya genelinde de ilgiyle karşılanmakta.
Türkiye genelinde hemen her bölgede görülen ters lalenin endemik türlerine özellikle Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde rastlanmaktadır. Sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetişen ters lale cinsi ‘Fritillaria michailovsky’, Ağlayan Gelin, Kral Tacı, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale olarak da adlandırılmaktadır.

Ters lale neden yasaklandı?

Ters lale, bir dönem aşırı şekilde toplatılması ve yurt dışa çıkarılması nedeniyle 2013’te dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından toplanması ve naklinin yapılması yasaklandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bin 500 ile 3 bin rakımlarda yetişebilen ters lale, birçok hikaye ve efsaneye de konu olmuş.

Ters lale nerede yetişir Türkiye Harita üzerinde?

Ülkemizde yetiştiği bilinen ters lale çiçeği Hakkari ve Van ilçelerinde görülmektedir. Ayrıca Anadolu’da başka birçok yerde yetiştiği de bilinmektedir. Hakkari ve Van illeri dışında Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis, Elazığ ve Batman illerinde de yetişir ve bu bölgelerin simgesi olmuştur.

Ters lale toprağı nasıl olmalı?

Üretim alanı minimum 1000 – 1200 metre aralığında olmalıdır. 2500 – 3000 metrenin üstündeki yüksekliklerde ise yetiştirilmesi ve bakımı son derece zordur. Ters lale en iyi ve en çok humuslu topraklarda yetiştirilir. Güneş gördüğü yerlerde kumlu topraklarda da verimi yüksek olur.

You might be interested:  Karanfil Baharatı Nasıl Elde Edilir?

Ters lalenin Faydaları Nelerdir?

Bu bitki acı, tatlı ve biraz soğuktur. Akciğer ve kalp de dahil olmak üzere iki hastalığa iyi geldiği biliniyor. Başlıca işlevleri soğutma ile balgamları gidermek, öksürüğü durdurmak için akciğerleri nemlendirmek ve şişmeyi azaltır. Soğanlardan kaynatılarak içilmesi halinde yararlanıldığı biliniyor.

Ters lalenin hikayesi nedir?

Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin adlı aşık bir çiftinm birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Ters lale nedir Selimiye?

Ters Lale, Selimiye Camisi’nin müezzin mahfilini ayakta tutan direklerden birinin üzerine kazınmış serçe kadar bir motiftir. Günümüzde o kadar meşhur olmuştur ki, camiye gelenler, Sinan’ın bu eşsiz eserinin ihtişamını bırakıp, ters laleyi görmek istiyorlar. İnsan, Allah karşısında acizdir.

Ters lale nerede bulabilirim?

Hakkari ve Van dışında, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elazığ ve Batman’da yetişen ters lale, bu yörelerin simgesi konumundadır. Günümüzde Anadolu coğrafyası dışında da yetiştirilen ters lale, Pakistan, İran, Afganistan ve Rusya’da da bulunmaktadır.

Lale hangi şehirde meşhur?

Konya’nın Türkiye’nin toplam lale üretiminin yüzde 96,8’ini karşılayarak lale üretiminde ilk sırada yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘Konya’yı 13 bin 650 metrekare alanda 660 bin lale üretimiyle İstanbul ve 3 bin 800 metrekare alanda 279 bin lale üretimiyle Ankara ili izlemiştir.

Ters lale hangi camide?

Çinilerinde 101 çeşit lale işlemesi bulunan Selimiye Cami’nde bir de ters lale figürü bulunuyor.

Ters lale saksıda yetişir mi?

Ters Lale’yi ekeceğiniz saksının derin olması gerekiyor, örneğin 5 litrelik bir saksı olabilir. 2. Mutlaka Ters Lale Soğanı’nı ekeceğiniz saksının altında, su tahliye kanallarının olması gerekiyor.

You might be interested:  Orkide Çiçeğim Soldu Ne Yapmalıyım?

Ters lale soğanı hangi ayda dikilir?

Eylül ayından Mart ayının ilk haftasına kadar lale soğanı dikebilirsiniz. Hatta havalar serin gidiyorsa Mart ortasını bile bulabilir.

Ters lale Nedir anlamı?

Ters lale büyük aşkların ve birbirine kavuşamayan sevdalıların çiçeği olarak anlamlandırılıyor. Anadolu’nun birçok yerinde ters lale ağlayan gelinlerin ve mutlu olamayan insanların çiçeği olarak tasvir ediliyor. Ters lalenin yapısı boynu bükük bir şekilde olduğu için ağlayan bir kişiye benzetiliyor.

Lale ne işe yarar?

Lale zambakgiller familyasından tulipa cinsi bir bitkidir. Çok yıllık, soğanlı, otsu bir bitkidir. Kıyafetlerde, tablolarda, vazolarda, ev aletlerinde, camilerde, mimari yapılarda lale motifleri vardır. Günümüzde hala çok sevilen park bahçe süslemelerinde kullanılan soğanlı bir bitkidir.

Ters lale koparmanın cezası ne kadar?

İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Tunceli’nin dağları ters laleler ile renklendi. Halk arasında “Ağlayan gelin” olarak bilinen ters laleleri koparmanın cezası 80 bin TL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector