Orkide Saksı Değişimi Ne Zaman?

Orkide Saksı Değişimi Ne Zaman?

Diğer bitkiler gibi orkideler de zaman zaman saksı değişimine ihtiyaç duyarlar. Saksı değişimine karar vermek için bitkinin ve saksı harcının durumunu göz önünde bulundurmak gerekir. Genel olarak 2-3 yılda bir saksı değişim ihtiyacı doğar ancak bu süre kesin bir kural değildir.
Bir orkidenin ideal saksı ve toprak değişimi çiçek açtıktan sonraki zamandır. Çiçeklerin açması ve yeni büyümeye başlamasının ardından toprak değişimi yapılabilir. Fakat bu durum her gerçekleştiği zaman yapılmamalıdır. Genellikle 18 ay ile 24 ay arasında toprak değişimi yapılabilir.

Orkide saksı değişimi nasıl yapılır?

Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? Orkide de saksı değişimi önemlidir, orkidenin büyüklüğüne göre saksı tercih edilmelidir. Genelde 2 seçenek saksı bulunmaktadır, orta boy ve büyük boy olarak. Saksı değişiminde önce saksıyı bu şekilde sıkarak, orkide köklerinin gevşemesini sağlıyoruz. Çok fazla dağılmadan

Peki, orkide saksı değişimi nasıl yapılır?

Orkide saksı değişimi, orkidenin durumuna göre karar verilmeli orkidenin yaprak sayısı arttığında ve saksı orkideyi artık taşıyamaz hale geldiğinde orkidenin saksısının değişim zamanı gelmiş demektir. Bir büyük boy şeffaf saksı ile değişim yapılmalı ve saksı değiştiğinde orkide daha fazla çiçek verecektir. Orkide Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

You might be interested:  Kurumuş Kasımpatı Nasıl Canlandırılır?

Yaptığımız budama yöntemi, orkidenin dalı sarar mısınız?

Orkideyi budama yapmayıp bıraktığınızda orkidenin dalı sararmadıysa orkide kendiliğinden ordan yaprak çıkararak, altından da minik minik kökler çıkararak çoğalabilir. Sonradan çıkan bu yaprak ve minik kökü gösterdiğimiz budama yöntemi ile çıkararak farklı saksıya dikebiliriz.

Orkide nasıl çoğaltılır?

Orkide Nasıl Çoğaltılır? Orkideleri boğumları şu çiçek açan dalın üzerindedir, bunlara göz de deriz, 1-2- 3üncü boğumun hafif üzerinden çapraz kesilmesi gerekmektedir. Kestikten yaklaşık 2 ay içerisinde 3üncü gözün üstenden çoğunlukla çiçek çıkarır, ancak 2inci boğumdan da çiçek çıkarma ihtimali vardır.

Orkide saksı değişimi ne zaman yapılır?

Eğer orkidenizin kökleri çürümüş veya yanlış gübreleme yaptıysanız o halde saksı değişimi yapmalısınız. Orkidenizin çiçekleri döküldükten sonra saksı değişimi yapmalısınız. Saksı değişiminden 2-3 gün önce çiçeğinizi sulayarak orkidenin saksısından kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Orkide saksısı büyük olursa ne olur?

Orkide için 10-12 cm civarında ufak saksılar uygundur. Saksılarını daha çok şeffaf tercih etmeli ve bu sayede köklerinin ışık almasını sağlamalısınız. Orkide saksının mutlaka direnaj delklerine sahip olması gerekir. Kökler uzun süre suyun içinde kaldığı takdirde çürümeye ve bitkinin ölümüne neden olur.

Orkide saksısı şeffaf olmak zorunda mi?

Orkidenin bulunduğu saksı, fazla suyun atılabilmesi için delikli olmalı. Hatta bu drenaj delikleri diğer bitki saksılarının aksine sadece tabanda değil yanlarda da olursa daha iyi olur. Ayrıca söz konusu çiçekler orkide olduğu zaman şeffaf saksılar da tercih edebilirsiniz. Küçük boyuttaki saksılar yeterli olacaktır.

Orkide Porselen saksıda olur mu?

Seramik saksılar genelde göze hitap ettikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Canlı ve parlak renkleri ve kaliteli duruşlarıyla orkide saksısı olarak alınmakta ve kullanılmaktadır.

Orkide toprağı hangi ağaç kabuğu?

Genellikle yosun, hindistancevizi kabuğu veya perlit ile birlikte farklı kabuklar içerir. Kullanılan kabuklardan bazıları sekoya kabuğu, Douglas köknar kabuğu veya Osmuda ağacı kabuğu içerir.

You might be interested:  Antoryum Bakımı Nasil Cogaltilir?

Orkide toprağına ne konur?

Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır. Bunların yanı sıra Hindistan cevizi lifleri, ezilmiş şişe mantarı, köpük de yer alır. Bu toprağı hazırlatabileceğiniz gibi, kendiniz de evinizde hazırlayabilirsiniz.

Saksı büyüklüğü nasıl olmalı?

Saksı seçerken dikkat etmemiz gereken diğer konulardan biri ise süsüne veya güzelliğine bakarak çiçeğe uygun olmayan saksılar tercih edilmemelidir. Aksi halde çiçeğimiz ölebilir. Küçük çiçekler için aşırı büyük saksı seçmek veya büyük çiçekler için de küçük saksı seçmek doğru değildir.

Saksı dibine ne konur?

Çiçek saksılarının dibine topraktan önce bir parça sünger koyarak drenaj sağlayabilir ve toprağın hava alarak çiçekleriniz daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz.

Orkide esinti sever mi?

Orkideler sıcağı sevmezler nedeni ise orkidelerin nemi sevmesi. Mutfak ya da banyo gibi nemli ortamda çok kolay ve hızlı büyürler.

Orkidenin kökleri ışık görmeli mi?

Orkidenizi de saksınızı da aldıktan sonra, orkideyi yerleştireceğiniz odanın havadar ve ışık alan yapıda olması gerekmektedir. orkide direkt olarak gün ışığına maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle gün ışığı alan bir yerde, ancak gölgede muhafaza etmeniz, bitki için en doğrusu olacaktır.

Cam fanusta orkide yetişir mi?

CAM FANUSTA VEYA SAKSIDA ORKİDE YETİŞTİRENLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DİĞER KONULAR. Orkidenin ışığı çok seven bir çiçek olmadığını unutmayın. Bu bitkinin öncelikle içerisinde yer aldığı ortamı sevmesi gerekir. Dolayısıyla orkideyi aşırı gün ışığı almayan bir bölgede yetiştirmeniz daha doğru olacaktır.

Orkide cam fanusta olur mu?

16 cm yükseklik, 17 cm genişlikte cam fanus içindedir. İki dal orkide şoklanmış yosun, renkli kum, ağaç kabukları ve renkli taşlar ile tasarlanmıştır. Orkide için ısı önemlidir. Orkidelerin uzun ömürlerini sürdürebilmeleri için gece ve gündüz farkının az olduğu ortamlarda bulunmalıdırlar.

You might be interested:  Gül Nerede Meşhur?

Beton saksıda orkide nasıl bakılır?

Evde direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık olan bir konumda, cama yakın şekilde orkidenizi büyütebilrisiniz. Genel olarak haftada iki defa sulanması, çiçeğin nem ihtiyacı için yer olacaktır.

Orkide normal toprakta yetişir mi?

Orkide, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.

Orkide bakımı evde nasıl olur?

Orkideyi koyacağınız yerin aydınlık olması ancak direkt ışık almıyor olması gerekmektedir. Pencere önü değil ama daha yan kenarlarına doğru koyabilirsiniz. Orkide, bol suya ihtiyaç duyar ancak sulamalar arasında biraz kurumaya bırakılmalıdır. Genel olarak 4 – 7 günde bir sulamak gerekse de bu kesin bir kural değildir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector