Okurlar soruyor: Bahçe Budama Nasıl Yapılır?
Contents
- 1 Ağaçlarda Budama nasıl yapılır?
- 2 Ağaç budama zamanı hangi ay?
- 3 Şekil budaması nedir?
- 4 Yaz budaması ne zaman yapılır?
- 5 Kayısı Ağaçlarında Budama nasıl yapılır?
- 6 Budama yapılmayan ağaçlarda neler gözlenir?
- 7 Kışın ağaç budanır mı?
- 8 Ekim ayında budama yapılır mı?
- 9 Kışın budama yapılır mı?
- 10 Kayısı Budama ne zaman yapılır?
- 11 Gençleştirme budaması nedir?
- 12 Taç budaması nedir?
- 13 Karayemiş ağacı hangi ayda budanır?
- 14 Kirazda yaz budaması ne zaman yapılır?
- 15 Meyve ağaçları ve Bağlar’da yapılan budamanın amaçları nelerdir?
Ağaçlarda Budama nasıl yapılır?
Ürün Budaması Budama işlemine ana dallardan çıkmış olan gereksiz uzun (obur) dallar ile hastalıklı ve kuru dallardan başlanmalıdır. İlk aşamayı bitirdikten sonra budamaya meyve dallarınızı azaltarak (seyrelterek) devam edin. Seyreltme işini yaparken ağacınızın gelişmesini baz alarak yapınız.
Ağaç budama zamanı hangi ay?
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir.
Şekil budaması nedir?
1- Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir.
Yaz budaması ne zaman yapılır?
Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunsulaşmaya başladıktan sonra yapılabilir.
Kayısı Ağaçlarında Budama nasıl yapılır?
Kayısı fidanlarına dikimden önce taç ve kök budaması yapılır. Kayısı bahçesi tesis edilirken bir yaşlı fidanlar tercih edilmelidir. Fidanların, gövde üzerindeki bütün yan dalları dipten çıkarılarak, fidanın tepesi 80-120 cm yükseklikte aşı yerinin ters tarafına bakan bir göz üzerinden meyilli olarak kesilir.
Budama yapılmayan ağaçlarda neler gözlenir?
Genel olarak, meyve ağaçlarının gelişmeleri incelendiğinde budama yapılmayan ağaçların, budama yapmış gibi çiçek açtıkları ve meyve verdikleri görülür. Bu gibi ağaçların meyveleri, ürün vermeye başladıkları ilk yıllarda kaliteli olabilirse de, bunu izleyen yıllarda küçük, renksiz ve gösterişsiz olurlar.
Kışın ağaç budanır mı?
Birinci budama kış zamanında yapılır. Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur.
Ekim ayında budama yapılır mı?
Ağaç Budama zamanı Ekim ayı sonu – Mart ayı ortalarına kadar yapılmaktadır.
Kışın budama yapılır mı?
Soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, kış budaması harikadır, çünkü ağaç uykuda, yaprak, çiçek veya meyve içermez. Çünkü kışın başında, dal büyümesi minimumdur ve ağaç budama kesimlerinin neden olduğu yaraları iyileştiremez. Ancak kış sonları ağaçlarınızı budamak için mükemmel bir zamandır.
Kayısı Budama ne zaman yapılır?
Kayısı ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır.
Gençleştirme budaması nedir?
∎ Verimden düşmüş yaşlı ağaçlarda dal kesimleri ile yeniden kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç oluşturulmasına gençleştirme budaması denir.
Taç budaması nedir?
Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gâyesiyle yapılan işe budama denir.
Karayemiş ağacı hangi ayda budanır?
Karayemiş ağacının budama işlemi de önemlidir. Budama işlemini mutlaka ilkbahar mevsiminde yapmalısınız. İlkbahar mevsimini bekledikten sonra köklere su ulaşmadan budama işlemini yapabilirsiniz.
Kirazda yaz budaması ne zaman yapılır?
Dikimde tepe kesme ile başlayan budama ve terbiye uygulamaları hijyen kurallarına uymak kaydıyla düzenli olarak yapılmalıdır. Meyve ağaçlarında yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra yapılabilir (1).
Meyve ağaçları ve Bağlar’da yapılan budamanın amaçları nelerdir?
Budamanın Amaçları dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu bir süre korumak. 2. Gövde üzerinde ana dalları sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını sağlamak. dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve verimini sağlamak.