Karanfil Bitkisi Nasıl Yetişir?
Eğer erken çiçeklenen bir karanfil fideniz varsa havaların ısınmaya başladığı ilkbahar aylarında üzerindeki çiçeğin solmasını bekleyin. Çiçek solduktan hemen sonra keserek alın ve bu çiçeksiz dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kırılmadan toprağa doğru eğilir ve ucundan toprağa ekilir.
Contents
- 1 Hangi türden Karanfil yetiştirebiliriz?
- 2 Karanfillerin çoğaltılması, sonbahar erken başlayan yerlerde yapılmalı?
- 3 Hangi tür Karanfil deyince ilk akla gelir?
- 4 Karanfil kaç günde bir sulanır?
- 5 Türkiyede karanfil yetişir mi?
- 6 Karanfil bahçede yetişir mi?
- 7 Karanfil çiçeği hangi ortamda yetişir?
- 8 Karanfil çiçeği ne kadar su ister?
- 9 Karanfil kaç günde Köklenir?
- 10 Karanfil hangi bölgede yetişir?
- 11 Karanfil kilosu ne kadar?
- 12 Karanfil tek yıllık mı?
- 13 Kurumuş karanfil nasıl canlandırılır?
- 14 Kaç çeşit karanfil vardır?
- 15 Karanfil çiçeği nasıl kurutulur?
- 16 Hangi bitkiler çiçek açmaz?
- 17 Sardunya çiçeği evde yetişir mi?
- 18 Karanfil ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
- 19 Karanfil kaç günde Köklenir?
- 20 Karanfil tohumu ne zaman ekilir?
- 21 Karanfil tek yıllık mı?
Hangi türden Karanfil yetiştirebiliriz?
Karanfil çiçekleri çok güzel kokuludur. Tamamen açık havada, yaz sıcaklarında aşırı güneş almayan, rüzgara açık bahçe ve balkonlarda kolayca yetiştirebilirseniz. Caryophyllaceae (Karanfilgiller) familyasından Dianthus cinsinin çeşitli türlerine karanfil deniyor.
Karanfillerin çoğaltılması, sonbahar erken başlayan yerlerde yapılmalı?
Karanfillerin çoğaltılması, sonbahar erken başlayan yerlerde yaz sonundan itibaren, diğer yerlerde ekim- kasım aylarında, açık havada çelikle veya yan sürgünleri ayırmakla yapılmalı. Kışın da kapalı yerlerde yapılabilir ama ortam ısısı gece en az 12, gündüz 15 – 20 dereceler cıvarında olmalı ve havalandırmaya çok önem verilmeli.
Hangi tür Karanfil deyince ilk akla gelir?
Bizde karanfil deyince ilk akla gelen, genelde vazo çiçeği olan hangi tür karanfiller ise, İngilizcede de Carnation denince akla onlar gelir. Bu sayfada ağırlıklı olarak Dianthus caryophyllus türü hakkında bilgi veriliyor.
Karanfil kaç günde bir sulanır?
Karanfil tohumu ekim işleminden sonra toprağın her zaman nemli olması gerekmektedir. Bu sebeple de her gün düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir.
Türkiyede karanfil yetişir mi?
Endonezya kökenli bir ağaç olan karanfil ağacı çoğunlukla Güney Asya ve Afrika kıtasında da yetişiyor. Hint Okyanusu etrafındaki adalarda da yetişen karanfil ağacı Türkiye genelinde Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştiriliyor. Özellikle Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilen karanfil ağacı hoş kokuludur.
Karanfil bahçede yetişir mi?
Bahçede yer örtücü, her dem yeşil bitkilerin arasında sınır bitkisi olarak ya da kaya bahçelerinde görmek mümkündür. Sadece bahçelerinizde değil, saksılar içinde balkonlarınızda da yetiştirebilirsiniz. Güzel kokulu karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe de sıkça kullanılır.
Karanfil çiçeği hangi ortamda yetişir?
Karanfil çiçeğinin bakılacağı ortam oldukça önemlidir. Bu çiçekler en iyi gelişimlerini açık havada gösterir. Ev içerisinde karanfil çiçeği bakılacaksa bol güneş alan bir yere konulmalıdır. Yeterince ışık almayan karanfillerin gelişimi yavaşlar.
Karanfil çiçeği ne kadar su ister?
Ancak karanfil çiçeği genel olarak suyu çok sevmez. Öyle ki toprak kurumadan su vermek bitkiye zarar verebilir. Bu yüzden toprak kuruyana kadar sulama yaprak yerine yapraklarına su fısfıslamanız yeterli. Ek olarak karanfilin yetiştirildiği saksı da mutlaka drenaj delikli olmalı.
Karanfil kaç günde Köklenir?
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
Karanfil hangi bölgede yetişir?
Karanfil, Endonezya kökenli ve yalnızca Doğu Afrika ile Güney Asya’nın belirli bölgelerinde yetişiyor. Bugün dünyanın en yaşlı karanfil ağacının Endonezya’nın ünlü baharat adası Ternate’de bulunduğu söyleniyor.
Karanfil kilosu ne kadar?
Seçenekler: 15 gr970,00 TL/kg. 1000 gr236,55 TL/kg.
Karanfil tek yıllık mı?
Karanfil çiçeği, çok yıllık veya iki senelik bir şekilde yetiştirilebilir. Karanfil çiçeğinin türlerine göre görünümü de oldukça farklıdır. Genel olarak renkleri; mor, pembe, beyaz ve kırmızı şeklinde sıralanabilir. İnce saçaklı taç yaprakları ve zarif çiçekleriyle görünümü eşsizdir.
Kurumuş karanfil nasıl canlandırılır?
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Kaç çeşit karanfil vardır?
Karanfil cinsinin yaklaşık 300 türü vardır ve bunlardan sadece birkaçı dekoratif çiçekçilikte kullanılmaktadır.
Karanfil çiçeği nasıl kurutulur?
Çiçeklerinizin rengi solmadan onları kurutmak istiyorsanız havasız olmayan, sıcak kuru, karanlık veya loş bir ortam gerekir. Eğer çiçeklerinizi nemli bir ortamda kurutmaya çalışırsanız çiçekleriniz çürüyebilir. Aynı şekilde ışıklı ortamlarda kurutulmaya çalışılan çiçekler de güzel renklerini kaybedebilir.
Hangi bitkiler çiçek açmaz?
Çiçeksiz bitkiler sporla çoğalan ve çiçeği ya da tohumu olmayan bitkilere verilen addır. Çiçeksiz bitkiler Cryptogamae olarak da adlandırılır.
Sardunya çiçeği evde yetişir mi?
Yazın çiçek veren Sardunya, evde saksı içerisinde kolaylıkla yetiştirilme özelliğine sahiptir. Evde yetiştirilmek isteniyorsa, bakımının doğru şekilde yapılması gerekir. Beyaz, kırmızı, mor renkleriyle evleri şenlendiren sardunya, hassas bir yapıdadır.
Karanfil ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
Genellikle Güney Asya ile Afrika kıtasında karanfil ağacı sıklıkla yetiştirilmektedir. Karanfil Ağacı, Hint Okyanusu çevresinde de yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise çoğunlukla Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetiştirilmektedir. En fazla Antalya ve Mersin şehirlerinde karanfil ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Karanfil kaç günde Köklenir?
Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir. O nedenle karanfil tohumu ekildikten sonra çimlendirme süresi de ona doğru orantılıdır.
Karanfil tohumu ne zaman ekilir?
Çin karanfili tohumu ilk bahar aylarının başında yanı mart – nisan gibi ekilebilir. Bununla beraber sonbahar aylarında da ekimi için uygun toprak bulunduğu takdirde Çin karanfili tohumları ekilebilir.
Karanfil tek yıllık mı?
Karanfil çiçeği, çok yıllık veya iki senelik bir şekilde yetiştirilebilir. Karanfil çiçeğinin türlerine göre görünümü de oldukça farklıdır. Genel olarak renkleri; mor, pembe, beyaz ve kırmızı şeklinde sıralanabilir. İnce saçaklı taç yaprakları ve zarif çiçekleriyle görünümü eşsizdir.