Evde Orkide Topragı Nasıl Hazırlanır?
Orkide çiçeğinin toprağına; odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, perlit, pomza, eğrelti otu, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılır. Bunların yanı sıra Hindistan cevizi lifleri, ezilmiş şişe mantarı, köpük de yer alır. Bu toprağı hazırlatabileceğiniz gibi, kendiniz de evinizde hazırlayabilirsiniz.
Contents
- 1 Orkide saksısına toprak konur mu?
- 2 Orkide toprağı içinde ne var?
- 3 Iyi orkide toprağı nasıl olmalı?
- 4 Orkide toprak Değişimi nasıl yapılır?
- 5 Orkide toprağı ayrı mı?
- 6 Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
- 7 Orkide toprağı hangi ağaçtan yapılır?
- 8 Orkide toprağının farkı nedir?
- 9 Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
- 10 Kokulu orkide toprağı nasıl olmalı?
- 11 Orkide çiçeği kaç günde bir sulanır?
- 12 Orkidenin saksı değişimi ne zaman yapılır?
- 13 Orkide saksı ne zaman değişir?
- 14 Orkide neden Keiki verir?
Orkide saksısına toprak konur mu?
Orkide, aralarında fazlasıyla hava boşluğu bulunan iyi drene edilmiş bir saksı gerektirir. Yeterince iyi drene edilmediği için köklerinin çürümesine ve sonrasında ölmesine sebep olacağı için normal bahçe toprağı veya saksı toprağı orkideler için uygun değildir.
Orkide toprağı içinde ne var?
Orkide toprağından kasıt orkideler için özel olarak hazırlanan saksı karışımlarıdır. Genel olarak saksı harcında odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, eğrelti otu, perlit, pomza, ağaç kabukları, strafor köpükler gibi birçok malzeme kullanılır.
Iyi orkide toprağı nasıl olmalı?
Doğal orkide toprağı içerisinde yer alan ve bitkinin en iyi koşullarda yetişmesini sağlayan karışımlar sayesinde, istenilen verim elde edilmiş olur. Bu topraklarda bulunan en önemli özellik, su ve hava geçirme düzeyinin oldukça yüksek olmasıdır. Torflu orkide toprağı bu özellikleri ile sıklıkla tercih edilir.
Orkide toprak Değişimi nasıl yapılır?
Yeni orkide saksıyı bir saksı karışımı ile doldurup ardından iki katı büyüklüğünde bir kaba boşaltılması gerekir. Orkide saksı karışımı bir gece suda bekletilmesi gerekmektedir. Saksı karışımı sıcak su ile kapatılmalıdır. Saksı malzemeleri de bunu emeceği için sıcak su kullanılmalıdır.
Orkide toprağı ayrı mı?
Orkide toprağı genellikle normal saksı toprağı tarzında olmamaktadır. Hava ve su geçirgenliği fazla olan bazı maddelerin karışımları veya tek tek kullanılmaları ile hazırlanırlar. Bu nedenle; orkide normal toprağa dikilir mi? sorusuna kısaca ‘Hayır’ cevabını veriyoruz.
Saksı toprağı karışımı nasıl olmalı?
Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Orkide toprağı hangi ağaçtan yapılır?
Perlit; Hafif, bol gözenekli, iyi su tutan ve hiç bozunmayan bir malzemedir. Orkide fideleri ve epifitik orkideler için kullanılır. Çam Kabuğu; Yavaş ayrışan havadar bir malzemedir. Duruma göre çeşitli boyutlarda kullanılır.
Orkide toprağının farkı nedir?
Orkide toprağında öyle bildiğiniz toprak bulunmaz. Eğer orkidenizi normal saksı toprağına dikerseniz orkidenizin yaşamı çok kısa sürecektir. Orkide toprağı; ağaç kabuğu, hindistan cevizi lifleri, odun kömürü, v.b maddelerin bir araya getirilmesiyle oluşan hava ve su geçirgenliği fazla bir karışımdır.
Orkide saksısı ve toprağı nasıl olmalı?
Saksı Tercihi
Orkidenin bulunduğu saksı, fazla suyun atılabilmesi için delikli olmalı. Hatta bu drenaj delikleri diğer bitki saksılarının aksine sadece tabanda değil yanlarda da olursa daha iyi olur. Ayrıca söz konusu çiçekler orkide olduğu zaman şeffaf saksılar da tercih edebilirsiniz.
Kokulu orkide toprağı nasıl olmalı?
Yer ve Toprak Seçimi
Diğer ev bitkileri için kullanılan normal saksı toprağı, orkideler için uygun değildir. Bu bitkiler için özel olarak hazırlanan ve içerisinde ağaç kabuğu parçaları bulunan toprak karışımları kullanılmalıdır. Doğrudan güneş ışığı olmayan bir yer seçin.
Orkide çiçeği kaç günde bir sulanır?
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
Orkidenin saksı değişimi ne zaman yapılır?
Orkide saksı değişimi çoğunlukla çiçeklenme sonrası ve ilkbaharda orkidelerin büyüme evresine girdiği dönemde yapılmalıdır.
Orkide saksı ne zaman değişir?
Eğer orkidenizin kökleri çürümüş veya yanlış gübreleme yaptıysanız o halde saksı değişimi yapmalısınız. Orkidenizin çiçekleri döküldükten sonra saksı değişimi yapmalısınız. Saksı değişiminden 2-3 gün önce çiçeğinizi sulayarak orkidenin saksısından kolaylıkla çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Orkide neden Keiki verir?
Orkidelerde keiki, doğal ortamlarında belirli hormonların çiçek dalındaki bir gözde birikmesi sonucu oluşur. Keiki macunu kullanarak da yapay olarak orkidenin keiki vermesi teşvik edilebilir. Keiki macunu büyüme hormonu içerir ve direkt olarak bitkinin çiçek sapındaki gözlere sürülür.